Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Khamis, 17 Disember 2009

RON 95... betul ke lagi jimat??

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Hmm...
Ramai yang mula bercakap mengenai minyak gred baru ni...
Maklumlah kan...
Dah lama minyak ni wujud dipasaran Malaysia...
Minyak RON92 dah boleh dikatakan tak wujud...
Kalau dulu kepala nozel isian berwarna HIJAU (RON97) dan MERAH (RON92) bagi kebanyakkan stesen minyak...

Tapi selepas 1hb September 2009...
Kebanyakkannya berwarna KUNING mewakili minyak gred baru ini...
Malah kalau pi kat stesen Petronas...
Majoriti kepala nozelnya hanya berwarna KUNING sahaja...
Hanya sesetengah stesennya sahaja yang menawarkan RON97...
Hmm...
Jadi betulkah RON95 ini lebih menjimatkan??
Adakah RON95 memberikan anda lebih kilometer??

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 15 Disember 2009

Penyeragaman Semula Emel warga UTeM...

Hmm...
Nape ye saya post pasal ni??
Padahal bukannya penting pun post pasal benda nih...
Lagipun bukannya dapat duit pun buat post ni...
Hahaha...
Saja jer buat post nih...
Tengah cari idea nak tambahkan post...
Terbuka pulak pasal nih...
Post ni merupakan kemaskini daripada post "Emel baru pelajar UTeM..." yang dipost pada 19hb Julai 2009...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 7 Disember 2009

Cemburu... bagus atau tidak??

Ramai yang beranggapan perasaan ini hanya wujud pada pasangan yang bercinta...
Ada yang beranggapan perempuan lebih kuat cemburunya berbanding lelaki...
Betulkah begitu??
Hmmm...
Entahlah...
Penulis tak nak bagitahu jawapan...
Biarlah jawapannya dijawab dengan perbuatan...
Bukannya dijawab dengan tulisan ataupun pertuturan...
Maya Angelou, seorang penulis dan penyair terkenal dunia mengumpamakan cemburu di dalam perhubungan seperti garam di dalam masakan; sedikit menambah rasa, terlalu banyak merosakkan selera, dan pengambilan yang banyak dan selalu mungkin hingga meragut nyawa...
Setuju tak??

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 28 November 2009

"Jump Break"... ciri baru daripada blogger...

Jump Break - MANMA Site


Salam semua...
Mesti ada yang terpinga - pinga bila terbaca tajuk kat atas tuh...
Bagi yang sudah cuba menggunakannya...
Pasti tahu apa gunanya Jump Break tersebut...
Ciri baru ini diperkenalkan oleh blogger sempena ulangtahun ke 10 penubuhannya...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 23 November 2009

Windows XP Mode dalam Windows 7...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hmm...
Generasi ketujuh sistem pegoperasian (OS) komputer daripada Microsoft telah pun dilancarkan dengan rasminya di Malaysia pada 2hb November yang lepas...
Jadi ramai lah yang cuba menjengah OS baru dari Microsoft nih...
Maklumlah...
Windows Vista boleh dikatakan gagal sebab jualannya tidak memuaskan...
Dah banyak masalah...
Sapa lagi nak pi beli...
Baik guna Windows XP...
Lagi puas hati...
Setelah pelancaran 7 secara rasminya...
Lebih 234% telah terjual berbanding Vista...
Jd jualan produk ini adalah hampir 3 kali ganda jualan Vista...
Wow...
Dengan harga RM 525 bagi Home Premium, RM 855 bagi Professional dan RM 903 bagi Ultimate...
Jumlah ini agak menakjubkan...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 19 November 2009

MPV baru daripada Perodua...

Hmmm...
Sebelum nih kita dah pernah tengok MPV keluaran Proton...
Boleh tahan la kan walaupun tak berapa bagus...
Baru MPV pertama yang ada la jugak sikit hasil tangan Malaysia...
Walaupun MPV nasional pertama ialah NAZA Ria...
Tapi kalau tengok betul - betul sama jer ngan KIA Carnival...
(Terima kasih kat Ahmad Zhafri a.k.a JAP atas pembetulan... Sebelum nih penulis tulis KIA Carrens... Adeh... Terkeliru sikit model kreta nih...)
Cuma ubah nama jer...
Spec sama jugak...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 18 November 2009

Laman web UTeM berwajah baru...

Mesti ramai yang tak percaya dengan tajuk kat atas tu...
Ye la kan...
Kalau bukak "http://www.utem.edu.my/" mesti nampak sama sj...

Tak der pape perubahan pun...
Antaramukanya sudah dapat dihafal...
Kat mane nk masuk portal...
Kat mane nak masuk email...
Kat mane logo diletakkan...
Gambar kampus dengan event terbaru UTeM disebelahnya...
Dibahagian bawahnya dipenuhi dengan pautan - pautan yang ntah sempat ke tak untuk diterokai...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 17 November 2009

Pertemuan semula...

Akhirnya...
Cuti semester bermula...
Internet yang hilang dapat semula...
Artikel baru bertemu pembaca...

Setelah lama tidak mengemaskinikan blog...
Jadi penulis harap artikel ini bakal mengubat kerinduan pembaca...
Yang lama menunggu artikel baru daripada blog ini...
Chewah...
Ayat macam blog ni popular jer...
Satu minggu nak dapat 20 pengunjung pun susah...
Ntah2 dh tak de lagi orang yang nak melawat blog ni...

Hmm...
Tak per lar...
Sbb tujuan sebenar penulis uat blog nih pun suka2 jer...
Jadi penulis tak kisah sangat ad orang nak bace ke tak...
Lagipun nama MANMA tuh sebenarnya dah ad sebelum wujudnya blog nih...
Kalau tak silap penulis nama company kot...
Ntah ler...
Penulis pun tak berapa ingat...

Oklah...
Kali ni penulis nak cite sikit macam mane sejarah penulis uat blog nih...
Nih semua sebab geram tengok kawan2 sekolah penulis dulu...
Sorang2 uat blog guna blogspot...
Penulis pun tak tau sebenarnya ap itu blog masa mula2 nak uat dulu...
Men buat jer...
Nama blog nih pun men gabung2 jer...
Dapat idea daripada senior sekolah...
Men gabung2 nama pastu jadi la satu nama...
"MANMA Site"...
Kekal la sampai ntah bila...

Start uat bulan April lepas gi kem PLKN Sintok UUM...
Lagi tepat dah dapat result SPM...
Ngah tak dak kerja waktu tu...
Sambil jaga arwah Pak Su ak dulu...
Wujudlah satu blog...
Terkiyal - kiyal gak penulis masa mula2 dulu...
Template pun pakai yang stock punyer...
Pastu gadjet pun pkai yang google bagi jer...
Tak ad inisiatif nak pi cari gadjet len...

Lepas masuk Universiti Teknikal Malaysia Melaka atau nama manjanyer UTeM...
Penulis jumpa satu blog yang dapat membantu penulis...
"Blog Menjerit" namanyer...
Dari situlah penulis dapat cara2 nak uat blog bagi cantik...
Tapi tak cantik gak bila penulis yang uat...
Mau taknyer...
Haram satu benda yang penulis buat pun tak tau...
Main copy n paste...
Tak dak edit2 langsung...
Kalau uat rajah pergerakan data nih dah salah...
Tak der proses antara dua sumber...
(Mentang2 lah baru belajar benda nih... Adeh...)

Bila dah lama uat blog...
Baru la tahu cmner nak menulis...
Kalau tak pakai men tulis jer...
Ntah ap yang ditulis pun tak tahu...
Huhuhu...

Sekian saja post kali nih...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 17 September 2009

Hari raya

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Erm...
Tinggal berapa hari je lagi nak raya...
Cepatnyer masa berlalu...
Sebelum terlepas...
Penulis nak ucapkan la Selamat Hari Raya...
Maaf Zahir dan Batin...
Bukan pasal ap...
Takut la jugak...
Buat salah tanpa sedar...
Kalau buat silap x per...
Ramai orang tak kisah...
Tapi bila buat salah...
Susah...
Bukan semua yang suka memberi kemaafan secara sukarela...
Mesti ada orang kena mintak maaf...
Tu pun kadang - kadang nasib jer orang tu maafkan...

Jadi penulis harap semua yang ada buat salah tu...
Gi mintak maaf cepat - cepat...
Takut nanti tak sempat...
Nanti hidup merempat...
Macam mana nak selamat...
Kalau dah hidup tak berkat...
Tapi jangan la pulak bila dah minta maaf tu...
Buat balik benda - benda yang kita minta maaf tu...
Hampeh kalau macam tu...
Penat jer mintak maaf...
Rugi air liur jer...
Tapi lebih baik la daripada tak mintak maaf langsung kan...
Huhuhu...

Bila muncul jer perkataan raya tu...
Mesti ramai yang dah buat macam - macam persiapan...
Ada yang dah prepare baju berpasang - pasang...
Ada yang dah prepare kuih berbakul - bakul...
Tak ketinggalan jugak yang renovate umah...
Memang dasat persiapan untuk sambut syawal yang bakal tiba nih...
Biasa la kan...
Raya setahun skali jer...
Kalau ikut tahun bulan la (hijrah lar...)...
Tapi kalau ikut tahun matahari (masihi lar...)...
Boleh jadi raya setahun 2 kali...
Lepas tu ramai - ramai melompat 2 kali raya satu tahun...
Padahal skali jugak...
Adeh...

Erm...
Satu lagi yang kita slalu uat masa raya...
Kunjung - mengunjung sanak saudara...
Hehehe...
Masa raya ni la kita nak jumpa dengan sedara - sedara...
Leh kenal sedara - sedara kita...
Sampai pernah skali penulis terkejut...
Satu kampung tu semua sedara penulis...
Huhuhu...
Ramainyer nak kena kenal...
Tapi biasa la...
Bila lagi semua nak berkumpul sama - sama kan...
Nak tunggu cuti...
Cuti lain bukannya sama pun...
Jadi cuti raya ni la kita nak jumpa...
Btul tak??

Raya gak masa kita nak sucikan diri...
Selain daripada meraikan kemenangan...
Jadi jangan lupa ZAKAT FITRAH...
Bagi yang masih ditanggung tu...
Jangan la buat tak tau jer...
Ambik tau pasal zakat ni...
Bagi yang menanggung plak...
Cepat2 la selesaikan...
Takut terlambat nanti tak boleh bayar...
Masa paling afdhal nak bayar ialah sebelum solat sunat hari raya...
Tapi jangan tunggu yang afdhal sampai jadi haram...
Bahaya tu...
Huhuhu...

Erm...
Rasanya cukupla setakat ni...
Sebenarnya tengah bosan nih...
Pastu tak der idea nak tulis...
Kalau ada kesalahan dalam penulisan tu tegur - tegur yer...
Biasa la...
Manusia sentiasa buat salah dan silap...
Akhir sekali...
Penulis nak ucapkan...

"SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI TAHUN 2009"


"MAAFKAN KESALAHAN LUARAN DAN DALAMAN SAMADA SECARA SENGAJA ATAUPUN TERLUPA"

Sekian...
Terima kasih kerana sanggup membaca...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 29 Ogos 2009

Dimanakah puasa kita...

berbuka puasa

Menurut sejarah, amalan puasa muncul serentak dengan kemunculan manusia di muka bumi. Puasa bukan sahaja telah menjadi ibadat kepada umat Islam, malahan ia turut menjadi satu amalan lazim masyarakat bukan Islam termasuk Mesir kuno, Yunani Greek, bangsa Romawi dan China kuno.
Puasa semenjak permulaan sejarah manusia telah diterima sebagai salah satu kaedah mencapai ketinggian darjat disisi-Nya selain bertindak sebagai rawatan atau kaedah bagi jiwa, menghindari kemungkaran.
Bukti yag menunjukkan ibadah puasa telah disyariatkan sebelum kedatangan Islam lagi ialah menerusi al-Quran surah al-Baqarah ayat 183 yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas mereka sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertakwa.”
Ibadah puasa yang telah dilakukan oleh umat terdahulu memiliki empat bentuk utama iaitu:

  1. Puasa orang-orang sufi yang dipraktikkan pada setiap hari bertujuan bagi menambahkan pahala.
  2. Puasa berbentuk menahan diri daripada berkata-kata seperti yang pernah dipraktikkan oleh kaum Yahudi sebagaimana yang telah dikisahkan di dalam al-Quran: “Jika kamu (Maryam) melihat seorang manusia, maka katakanlah, sesungguhnya aku telah bernazar berpuasa kepada Tuhan Yang Maha Pemurah, maka aku tidak akan berbicara dengan seorang manusiapun pada hari ini,” (surah Maryam:26)
  3. Berpuasa keseluruhan atau sebahagian daripada perbuatan atau bertapa sepertimana yang telah dilakukan oleh penganut Buddha dan sebahagian kaum Yahudi.
  4. Ibadah puasa yang telah disyariatkan oleh Allah s.w.t. kepada umat Islam pada setiap kali kedatangan bulan Ramadan. Diriwayatkan dari Abdullah Ibn Umar, beliau mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Islam berdiri di atas lima tingkatan; syahadah iaitu tiada tuhan selain Allah dan Muhammad utusan-Nya, Solat lima waktu, mengeluarkan zakat, mengerjakan haji ke Baitullah dan berpuasa di bulan Ramadan.” (sumber-Dewan Asatidz Pesantren Online)

Jelas sekali, walaupun ibadah puasa telahpun dilaksanakan sejak kewujudan manusia lagi, pengisian puasa dari segi syariat dan pengisiannya adalah berbeza-beza.


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 22 Ogos 2009

Apa itu Ramadhan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Hari ini 1hb Ramadhan 1430 bersamaan 22hb Ogos 2009...
Seluruh umat Islam di negara Malaysia mula menahan diri daripada lapar dan dahaga...
Dalam erti kata lain berpuasa...
Seperti yang diperintahkan dalam Al-Quran...



(Masa Yang Diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan Yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan Yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara Yang benar Dengan Yang salah. oleh itu, sesiapa dari antara kamu Yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu dan sesiapa Yang sakit atau Dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari Yang ditinggalkan itu pada hari-hari Yang lain. (dengan ketetapan Yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur.                                                                                     (Al-Baqarah : 285)


Bulan Ramadhan mengandungi pelbagai kelebihan dan fadhilat...
Pada bulan inilah pelbagai ganjaran dilipatgandakan...
Kalau sebelum ni tak tahu bila masuknya waktu solat...
Masa bulan ni la jugak ramai orang tahu bila masuknya waktu solat...
Terutamanya waktu Maghrib...
Hahaha...
Nk buka puasa punya pasal la kan...
Yang tak pernah solat pun tahu bila masuk waktu Maghrib...

Pertama skali penulis nak kongsi mengenai apa itu Ramadhan...
Tak cukup la kalau sekadar mengenali Ramadhan sebagai bulan puasa sj kan...
Ramadan berasal dari kata akar رﻣض (romadho), yang bererti panas yang menyengat atau kekeringan, khususnya pada tanah...
Dari kata akar tersebut kata Ramadan digunakan untuk menunjukkan adanya sensasi panas ketika seseorang itu kehausan...
Pendapat lain mengatakan bahawa kata Ramadan digunakan kerana pada bulan itu dosa-dosa dihapuskan oleh perbuatan baik sebagaimana matahari membakar tanah...
Hal ini dikiaskan dengan umat Islam yang mengambil kesempatan Ramadan untuk serius mencairkan, memuhasabah diri dan memperbaharui kekuatan jasmani, rohani dan tingkah lakunya, sebagaimana panas mewakili sesuatu yang dapat mencairkan bahan...

Tu definisi Ramadhan...
Macam mana pulak nak tau bila nak mula berpuasa...
Atau bila 1hb Ramadhan bermula...
Kalau kalendar yang biasa kita gunakan (klau kat sekolah penulis dulu dipanggil kalendar kapir...)
Penentuan permulaan bulan adalah tetap...
Kalau bulan tu 31 atau 30 hari, memang tak lebih dan tak kurang...
Orang kata ngam-ngam...
Cuma kalau 28 hari sj yang kadang2 bertambah jadi 29...
Itu pun tetap 4 tahun sekali...
Tetap jugak kan??

Berbeza dengan bulan yang jarang kita gunakan...
Jumlah hari dalam setiap bulan bergantung kepada fasa bulan...
Kalau cepat fasa bulan tu...
Maka bulan tu hanya ada 29 hari...
Dan 30 hari untuk sebaliknya...
Jadi kenalah teropong tengok anak bulan...
Kalau nampak maksudnya masukla bulan baru...
Nak teropong pun bukan leh main teropong sj...
Ada caranya...
Tak yah tau lah kan...
Dh ada orang tolong teropongkan untuk kita...
Hehehe...
Pastu tunggula pengumuman...
"Maka dengan ini saya mengumumkan bahawa esok puasa"...
Sorang2 tepuk kepala...

Nape plak cmtu??
Fikir pasal nak sambut raya...
Baju raya, langsir raya, kuih raya, duit raya...
Pastu fikir pasal jalan raya...
Ye la kan...
Nak balik kampung mesti tahu jalan mana yang jem...
Baru senang nak buat perancangan...
Perlu bawak roti ke tak...
Senang nak sapu kalau jem nanti...
Hehehe...

Huh...
Puasa pun tak abis lagi dah fikir nak raya...
Dalam bulan ni banyak peristiwa telah berlaku...
Antaranya...
Nuzul Al-Quran...
Ramai ulama' bersetuju bahawa Al-Quran diturunkan pada bulan ini...
Tapi tarikhnya kurang pasti...
Bagi Ahli Sunnah Wal Jamaah (mazhab yang diikuti oleh Malaysia)...
Mereka menerima bahawa Al-Quran diturunkan pada 17hb Ramadhan...
Dan tarikh inilah yang kita selalu raikan...

Peristiwa lain pada bulan ini...
Lailatul Qadr...
Merupakan malam yang lebih baik daripada seribu bulan...
Tiada waktu yang khusus bila malam ini wujud...
Tapi, menurut beberapa riwayat...
Malam ini terjadi pada 10 malam terakhir bulan ini...
Lebih tepat lagi pada hari yang ganjil...
Walaupun ada ulama' yang mengatakan ianya terjadi pada malam 24hb...
Tapi ap yang pentingnya...
Tarikh ini dirahsiakan agar manusia...
Lebih kerap melakukan ibadah pada bulan ni...

Peristiwa lain yang berlaku pada bulan ini seperti...
Perang Badar pada 17 Ramadhan 2 bersamaan Mac 624...
Pembukaan Kota Makkah pada 19 Ramadhan 8 bersamaan dengan Disember 629...
Cukup lah setakat ni untuk kali ni...
Nanti terover panjang plak...
Susah...
Tak der orang nak bace plak...
Akhir sekali...
Penulis ingin mengucapkan...
Selamat Menyambut Ramadhan Yang Mulia...
Dan Selamat Berpuasa...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 5 Ogos 2009

Bencana oh bencana...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Lama jugak tak update blog ni...
Huhuhu...
Nak buat macam mana kan...
Tinggal kat kawasan perkampungan...blogger-emoticon.blogspot.com
Kampung kat situ semua ada tiang telefon...
Taman kami sj yang tak dak...
Jadi...
Tak dapat la nak meng'atasgarisan' sepanjang tinggal kat situ...
(Huhuhu... rosak bahasa Melayu... slamber ak jer terjemahkan meng'online' dengan meng'atasgarisan'...jelir)

Disebabkan universiti tersayangku telah berjaya mendapatkan jumlah pelajar yang ramai untuk dikuarantinkan...
Agak ramai la jugak...
Sebelum penulis balik ke Kedah angkanya telah melebihi 70 orang...
Maka kami semua telah dihalau (err... dasatnyer perkataan tu huhuhu...) pulang ke kampung halaman masing2...
Jadi boleh la kami bawak balik virus kat kampung kami pulak...blogger-emoticon.blogspot.com
Hahaha...
Adeh...

Mulanya dekan datang kat hostel malam 30hb Julai...blogger-emoticon.blogspot.com
Nak bagtau agar ambik langkah2 pencegahan...
Takut kami terjebak sekali...blogger-emoticon.blogspot.com
Huhuhu...
Tetiba plak dia bgtau mungkin cuti diawalkan...
Tapi tunggu keputusan daripada TNC dulu esok...
Adeh... hari Jumaat dah la ak tak dak kelas...
Tak ap lah...
Mana tau kan...
Berita tu sampai kat asrama jugak...

Huhuhu...
Memang sampai pun...
Selepas solat Jumaat...
Kolej Kediaman UTeM Taman Murai Jaya dikejutkan...
Nak tau pasai ap??
Dua orang pelajar kuarantin terlepas...
Errr... terlepas??blogger-emoticon.blogspot.com
(Adeh... macam mana boleh terlepas pulak ni...)
Bila ada sorang budak jaksis dtg kat rumah penulis...
Dia bgtau kata diaorang pun tak tau macam mana leh jadi cmtu...
Erk...
Tapi dia kata sorang dah dapat tangkap balik...
Sorang lagi sj yang masih berkeliaran...
Adeh...
Satu Murai dihadiahkan dengan mask...
Hahaha...
Langkah pencegahan...

Erm...
Cukup la setakat tu...
Ok...
Penulis kadang2 terfikir jugak...
Nape lar sekarang ni macam2 penyakit muncul...
Pelik2 pulak tu...
Mula2 sekali yang penulis dengar HIV...
Adeh...
Dasat gak penyakit tu...
Tapi penulis hairan la jugak...
Dah tau penyakit tu boleh tersebar melalui jarum suntikan dan seks rambang...
Makin ramai pulak yang nak buat benda tu...
Makin banyak yang nak jadi penagih...
Makin banyak yang nak bagi dan mencari servis...
Adeh...
Susah betul manusia ni...
Lagi banyak larang, lagi suka buat...

Lepas tu wujud pulak SARS...
Adeh...
Lagi parah daripada HIV...
Semua dia boleh jangkit...
Kulit, mata, udara, cecair...
Huhuhu...
Ngerinyer...
Alhamdulillah penyakit tu menyepi cmtu jer...
Selamat la sikit...

Lepas tu dtg plak H5N1 plak...
Atau orang panggil selesema burung...
Abis spesis burung dimusnahkan...
Ayam, burung, itik semua tak laku...
Selesema burung punya pasal...
Alhamdulillah...
Penyakit tu berjaya dikawal sepenuhnya...

Lepas tu datang pulak Chikungunya...
Huhuhu...
Nyamuk ades bawak...
Baru aku tahu nymuk ades bukan leh bwk denggi jer...
Pastu macam2 la orang buat...
Musnahkan tempat nyamuk membiak...
Sembur racun serangga...
Fikir2 balik bagus jugak...
Klau hari2 macam ni la...
Confirm tak der sampah kat tempat yang tak sepatutnya...
Hehehe...

Sekarang ni H1N1 plak...
Atau selesema babi...
Babi punye selesema pun manusia oleh kena...
Adeh...

Tapi penulis pelik la jugak...
Selesema burung...
Semua spesis burung dihapuskan...
Chikungunya pulak...
Nyamuk dihapuskan...
Selesema babi plak...
Tak der sekorr pun babi dihapuskan...
Huh...
Pelik tol...fikir

Tetiba plak terase cm ade sesuatu yang tak kena...
Erm...
Jadi tunggu ap lagi...
Jari-jemari ligat menaip papan kekunci laptop...blogger-emoticon.blogspot.com
Mencari berita mengenai virus ni...
Hmmm...
Akhirnya...
Penulis terjumpa satu laman web mengatakan...
Virus H1N1 merupakan virus yang telah dibina semula...
Hahaha...
Nape??
Tak caye ker??

Sebenarnyer virus ni merupakan salah satu kajian...
Yang dilakukan oleh pakar - pakar yang telah dilatih secara intensif...
Huhuhu...
Nak tau pasai ap diaorang buat balik virus ni??
Sebabnya diaorang nak kaji balik virus H1N1 pada tahun 1918...
Untuk ap diaorang nak buat kajian ni??
Mengikut kata laman web tu...
Kajian ni dijalankan hanya untuk mencipta vaksin yang lebih baik...
Yang boleh melawan semua pandemik ini pada masa akan datang...

Huh...
Sebabnya boleh tahan...
Tapi yang silapnya...
Diaorang tak fikir betul2...
Sebelum buat kajian ni...
Macam mana kalau tetiba terlepas kat orang ramai...
Macam sekarang...
Kan susah...

Tapi...
Benda tu sebenarnya diaorang tak kisah sangat...
Nak tau sebab ap??
Diaorang akan sebarkan langkah2 pencegahan...
Antaranya adalah gunakan penutup muka ataupun mask...
Hahaha...
Ni la peluang mereka sebenarnya...
Nak naikkan ekonomi negara mereka...
Cuba kita fikir balik...
Mask2 tu datang dari mana??
Amerika yang buat jugak kan??
Kita kena bayar untuk dapatkan mask tu kan??
Kalau kita tak bayar pun kerajaan kena bayar...
Guna duit sapa??
Cukai daripada rakyat jugak kan??

Hahaha...
Kita semua dah kena main dengan Amerika...
Halusnyer cara diaorang bermain eh...blogger-emoticon.blogspot.com
Bila manusia takutkan mati...
Semua benda sanggup dilakukan...
Btul tak??
Kalau kena bunuh orang pun sanggup kan??
Tu la manusia...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Ahad, 19 Julai 2009

Emel baru pelajar UTeM...

**kemaskini terbaru "Penyeragaman Semula Emel warga UTeM..."


 

Salam semua pelawat...
Penulis pun rasa masih belum terlambat...
Untuk mengucapkan Selamat Datang....
Kepada pelajar baru Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)...
Bagi sesi kemasukkan Jun 2009...
Emel merupakan salah satu elemen penting dalam sesebuah Universiti...
Bukan sebab ap...
Senang nak bagi info kat pelajar2...
(Tapi kalau tak dak tiang telefon tak guna jugak kan... )




Bagi pelajar senior UTeM...
Pasti anda kenal sangat2 dua gambar kat atas tu...

Satu emel yang selalu digunakan ketika di Dewan Siber Kampus Industri...
Kalau nak print mesti kena bukak dulu emel tu...
Pastu klik PAC Request...




Pastu masukkan no matrik dan kod yang hanya bertahan selama 3 minit...



Dalam ruangan yang disediakan semasa nak print...
Kalau dah cukup masa online...
Mesti dia kluar macam kat bawah...




Pastu kena login balik...
Huh...

Ok...
Cukup la sikit2 crita pasal emel yang bakal dikuburkan tu...
Lagipun emel tu guna kejap sj...
Pastu Dewan Siber tu telah dipindahkan ke kampus induk...
Huh...
Rugi RM 4.45...
Tak sempat nak abiskan...
Huhuhu...



Mungkin disebabkan UTeM dah berpindah ke kampus baru sepenuhnya...
Maka emel pelajar yang baru diperkenalkan...
Emel ini merupakan kerjasama diantara UTeM dengan Microsoft...
Emel ni masih boleh digunakan walaupun anda telah keluar daripada UTeM...
Ntah kenapa Microsoft yang jadi pilihan...
Penulis pun tak tau...
Senang kot...
Kan UTeM banyak pengiktirafan daripada Microsoft...
Hehehe...

Untuk masuk ke emel baru ni...
Pelajar UTeM perlu mengklik di sini...
Pastu masukkan ID emel mengikut format kat bawah...

noMatrikPelajar@live.utem.edu.my


Password pulak masukkan 123456...
Kemudian ikutlah langkah - langkah yang telah ditetapkan...
Boleh tengok manual kat bawah untuk langkah - langkah seterusnya...

Manual Emel Baru Pelajar UTeM (server UTeM)
Manual Emel Baru Pelajar UTeM (server lain)

Kat bawah ni ada contoh antaramuka emel baru pelajar UTeM...




Lawa tak antaramuka emel baru ni...
Hehehe...

Bagi pelajar tahun kedua dan ke atas...
Atau yang emel lamanya masih wujud...
Anda masih boleh mengaksesnya sebelum dikuburkan...
Mana tau kan ada lagi maklumat penting...
Boleh backup ke emel baru...
Tak pun backup jer ke dalam hard-disk komputer...
Hehehe...
Setakat ni jer la artikel kali ni...
Sekian dan selamat mencuba~

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 18 Julai 2009

Payudara Isteri Diramas Oleh Lelaki Lain...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Setelah dua minggu tidak berjaya mendapatkan internet...
Akhirnya hari ini dapat la guna kejap...
Terima kasih la kat Sallehuddin a.k.a Sobek...
Diatas pemberian pinjam broadbandnya...
Semoga anda berbahagia kat Kem Kecemerlangan Akademik...
Lebih popular dikalangan mahasiswa dengan nama Kem Anugerah Dekan...
Hehehe...
Biasa la kan...
Lagipun...
Kat kem tu memang ada dekan kan...
Adeh...

Maklumla kan...
Sem ni kena dok kat kampung...
Tiang telefon pun tak der...
Internet lagi jauh la nak dapat...
Cammana la bebudak komputer boleh diletakkan di tempat macam ni...
Kedai komputer pun tak pernah wujud kat sini...
Huhuhu...

Nak isi air pun kena berjalan sejauh 300 meter...
Kira kalau pi tu botol kosong...
Balik rumah pun mungkin kosong jugak...
Hehehe...
Nak makan pun paling dekat 400 meter ke atas...
Tapi kalau yang makan mahal dan tak sedap tu memang dekat...
Tapi buat ap nak makan kat tempat macam tu...
Makan kejap dah lapau balik...
Kopak ak kalau macam tu...
Maunya duit untuk sebulan abis dalam seminggu...

Ok...
Cukup la ak citer sikit pasal kesusahan kat Kolej Kediaman UTeM Taman Murai Jaya...
Tajuk tak masuk lagi kan...
Tu la kan bila lama tak dapat internet...
Banyak sangat nak citer...

Abes tu...
Ape kene mengena tajuk tu dengan citer kat atas??
Hahaha...
Mesti ramai yang tertunggu-tunggu apa kaitannya tajuk tu...
Nak tahu citer??
Baca lah lagi...

Ish3...
Memang excited betul korang ye...
Nah gambar dia...



Macam mana???
Ok tak gambar tu???
Hahaha...
Saja jer nak tarik perhatian...
Sebenarnyer ak nak citer pasal Kolej Kediaman baru ak jer...
Jangan marah...
Nanti kena jual...
Sekian...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 3 Julai 2009

Selamat Tinggal Kedah...

Hehehe...
Tajuk kat atas tu tak boleh blah...
Macam nak pi jauh la pulak...
Padahal nk pi Melaka jer...
Pastu bukan lama pun...
Kejap je...
Tak sampai setahun pun...

Erm...
Nape ye tetiba gatai tangan nk tulis pasal bende ni...
Alaaa...
Bukan sebab ap pun...
Cuma ak dpt tahu kata sem depan ak akan tinggal kat hostel baru...
Hostel yang mungkin tak pernah wujud sebelum ni...
Hostel tu diaorang kata masih baru lagi...
Sebab sebelum ni pun ak tak pernah dengar pun...
Tempat dia pun ak tak tau kat mane...
Nama hostel tu kalau tak silap ak la "Murai Jaya"...
Nape diberi nama tu pun ak tak tau...MANMA Site
Hehehe...
Mungkin sebab banyak burung murai kot...
Tak pun tokei dia tu mulut murai...
Eh2... ap ak fikir plak ni...MANMA Site
Huhuhu...
Adeh...

Pagi 1hb Julai 2009...
Dalam tengah dok blur tu...
Tetiba plak posmen dtg...
Mula2 ak ingat tak de pape...
Sbb besa r kan bila posmen dtg...
Jadi ak pun pi la ambik surat tu...
Hahaha...
Gelak besar ak bila baca surat tu...
Ak ingat dh tak sampai dah...
Surat daripada UTeM...
Malas tol r UTeM ni...
Nama ngan alamat ak pun pelekat jer...
Dan nama kolej kediaman ak pun tak dak...
Macam nak halau kluar dari UTeM jer...MANMA Site
Hehehe... emo la pulak... adeh...
Pastu terdetik la plak nk pi laman web UTeM...
Ni dia info kat laman web tu...


MANMA Site

Klau tgk daripada gambar kat atas tu...
Murai Jaya tu adalah rumah teres...
Kan dia tulis Murai Jaya teres...
Klau btul la...
Sem 1 Tahun 2 atau sem 3 ni...
Ak tinggal kat rumah teres...
Huh...
Tak kan UTeM nak sewa rumah kot...
Satu fakulti nak tinggal...
Banyak jugak rumah kalau nak sewa tu...MANMA Site
Aaahhh...
Mimpi jer la ak...MANMA Site
Tapi kan...
Tgk peta yang diaorang bagi tu...
Walaupun peta tu tak berapa betul...
Rasa2nye Kolej Kediaman tu jauh daripada kolej2 lain...
Sebab ak tanye org yang agak terer gak pasal Melaka...
Dia kata hostel tu dekat area2 function malam aritu...
Erk... Jauh gak tu...

Erm...
Apa pun tak pe lah...
Alhamdulillah masih ada tempat tinggal...
Banyak lagi orang yang tak de tempat tinggal...
Cian diaorang...
Huhuhu... (insaf kejap...)
Cukup la setakat ni...
Selamat Tinggal pekan Jitra...
Selamat Tinggal negeri yang tercinta Kedah Darul Aman...
Ak mahu sambung belajar...
Tunggu kedatangan ak Melaka...
Sekian~


***********************************************************************************
*kemaskini*
11 Ogos 2010 - Peta ke Kolej Kediaman Universiti Teknikal Malaysia Melaka...

Klik gambar untuk paparan lebih besar

Petunjuk :
1. Kolej Kediaman UTeM Taman Murai Jaya, Durian Tunggal, Melaka.
2. Kolej Kediaman UTeM Taman Tasik Utama 2, Ayer Keroh, Melaka.
3. Kolej Kediaman UTeM Taman Tasik Utama 3, Ayer Keroh, Melaka.
4. Kolej Kediaman UTeM Murni, Bukit Beruang, Melaka.
5. Kolej Kediaman UTeM D' Apartment, Bukit Beruang, Melaka.
6. Kolej Kediaman UTeM Emerald Park, Bukit Beruang Melaka.
7. Kolej Kediaman UTeM Bunga Raya, Bukit Beruang, Melaka.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Ahad, 28 Jun 2009

El Camino de la Muerte - beranikah anda???

Asalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Tgk sj tajuk kat atas tu mesti ada yang fikir...
Bg yang pernah dengar nama tu...
Mesti tahu ap sebenarnya tajuk tu...
Bagi yang tak pernah dengar...
Mesti kata ap kebendanya tu...

Ok la...
Penulis pun sebenarnya tak tahu ap maksudnya...
Cuma bila terbaca sj artikel pasal benda tu...
Terasa plak nak kongsi ngan pelawat blog ni...
Sebenarnya tajuk tu adalah nama satu jalan yang terletak di Bolivia...
Sebuah negara yang terletak di tengah2 benua Amerika Selatan...
Bersempadan dengan Brazil, Paraguay, Peru, Argentina dan Chilie...

Jalan ini telah di wartakan sebagai Jalan Paling Bahaya Didunia pada 1995...blogger-emoticon.blogspot.com
Ia lebih dikenali dengan Jalan Yungas Utara...
Jarak jalan ini adalah diantara 61 hingga 69 kilometer...
Dibina oleh tahanan Paraguaypada tahun 1930-an...
Lebih tepat lagi semasa perang Chaco...
Merentasi hutan Amazon...
Menghubungkan La Paz dengan Coroico...

Paling lebar hanya 3.2 meter sj...
Dapat memuatkan sebuah trak...blogger-emoticon.blogspot.com
Dengan kekurangan besi penghadang...blogger-emoticon.blogspot.com
Membuatkan anda berfikir dua kali untuk melalui jalan ini...
Jalan ini mengambil nyawa antara 200 ke 300 orang setahun...
Terdapat bebarapa tempat pada jalan ini telah ditanda...
Tempat2 tersebut merupakan tempat di mana kemalangan telah berlaku...

Disebabkan oleh keterlalubahayaan jalan tu...
Kerajaan negara tersebut telah membina jalan alternatif...
Jalan baru ini lebih lebar untuk memuatkan lebih banyak kenderaan...
Diturap dengan tar dan dipasang dengan besi penghadang...
Setelah dibuka kepada lalu lintas pada tahun 2006...
Trafik semakin berkurang pada jalan yang paling bahaya tersebut...
El Camino de la Muerte lebih banyak digunakan untuk berbasikal...
Di bawah ni ada beberapa gambar yang dapat penulis cari untuk dikongsi bersama...














Bawah ni ada sikit pratonton mengenai jalan tersebut...
Penulis berharap anda dapat menonton sehingga habis...
Selamat menonton...




Kat bawah ni ada satu lagi gambar...
Tapi penulis tak tau kat mana sebenarnya...
Penulis nak mintak maaf la sebab sebelum ni masukkan skali ngan gambar El Camino de la Muerte...
Sapa2 yang ada info pasal gambar kat bawah ni boleh la kongsi bersama...
Hehehe...





Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 25 Jun 2009

Tiket Perjalanan Percuma...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Dalam kehidupan ni sapa yang tak mau berjalan...
Bercuti, melancong ke destinasi2 yang menarik diseluruh dunia...
Ada yang pi Amerika, London, Australia, Korea, Jepun, China...
Ada juga yang pi Arab Saudi, Mesir, Afrika, Indonesia, Brunei...
Dan macam2 lagi la tempat2 menarik...
Walaupun penulis tak pernah pun sampai...
Maklumlah...
Boleh dikatakan penulis ni katak dibawah tempurung la...
Walaupun tempurung dah kurang sekarang...
Hehehe...
Tak kurang juga yang suka melencong kan...

Ok...
Bila nak berjalan (type berjalan la senang untuk ganti perkataan melancong tu...)
Mesti kena guna kos kan...
Ada yang beringgit-ringgit sj...
Tak kurang jugak yang smpai beribu-ribu ringgit...
Pi mana tu smpai beribu-ribu ringgit...
Tapi kalau free atau percuma...
Lagi best kan...
Mesti semua nak pi berjalan...
Penulis ada dapat satu tawaran ni...
Tiket perjalanan percuma...
Sapa saja boleh tempah...
Tak dak apa2 syarat pun...
Berminat?? Klik baca lagi...

BUTIR-BUTIR DIRI
Nama Sebenar : Hamba Allah
Gelaran : Insan
Asal : Tanah
Alamat : Bumi

MAKLUMAT PERJALANAN
Tempat berlepas : Kehidupan fana di dunia
Destinasi : Alam akhirat yg abadi
Tempoh perjalanan: Seketika dan beberapa meter dari perut bumi
Masa berlepas: Ketika Malaikat Maut menjemput
Masa pendaftaran : Ketika dan selepas nyawa dicabut
Bentuk tempahan : Tetap, pasti, mesti dan tidak boleh berubah

SYARAT PERJALANAN
~ Ditujukan kepada semua penumpang, Sila beri perhatian, kerana anda akan memulakan perjalanan anda pada bila-bila masa
~Bagi penumpang yg masih belum jelas, sila dapatkan maklumat lanjut dari dalam Al-Quran dan hadith. Sebarang masalah yang dihadapi hendaklah dirujuk kepada para alim ulama dan cendikiawan.

KEPERLUAN
~kain kafan
~Kapas putih secukupnya

MUATAN LAIN YANG DIPERLUKAN
~Amal soleh
~Sedekah jariah
~Doa anak-anak yang soleh
~Ilmu yang dimanfaatkan

ULANGAN
Tempahan perjalanan adalah satu hala, tetap dan pasti. Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang kepada kami menabur bakti dan khidmat kepada anda. Semoga anda gembira dengan perjalanan ini, sesuai dengan firman Allah yg bermaksud:
Barangsiapa yg mengharapkan perjumpaan yg baik terhadap Tuhannya, maka hendaklah dia mengerjakan amalan baik. Jangan pula mensyirikkan Allah dengan sesiapapun.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 22 Jun 2009

Mozilla Firefox 3.5 (RC2)...

Mozilla FirefoxFirefox 3.5

Firefox 3.0                            Firefox 3.5

Pasti ramai yang mengenali nama dan gambar diatas...
Mozilla Firefox merupakan pelayar web yang diberi licence secara terbuka...
Dengan peratusan pengguna sebanyak 22.56 pada bulan Mei 2009, Firefox telah menjadi pelayar web kedua paling popular selepas Microsoft Internet Explorer (IE)...
Menggunakan enjin Gecko yang merupakan salah satu perisian khas yang dibangunkan oleh Mozilla untuk memaparkan laman sesawang...


Ok, cukup la sikit2...
Nanti ada pulak yang tak sanggup nak baca kan ...
Erm...
Mesti ada yang tertanya-tanya...
Btul ke versi 3.5?? ...
Yang ak guna pun baru versi 3.0 ...
Mana 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 ??


Hehehe...
Mula2 pun penulis pun terkejut jugak la...
Tak kan la ketinggalan kot...
Huhuhu...
Memang betul versi selepas ni 3.5...
Asalnya diaorang nk kluarkan 3.1...
Tapi disebabkan banyak sangat perubahan yang dilakukan...
Maka pada 27 April 2009 nombor 3.1 telah ditukar kepada 3.5...
Kemudian Firefox RC1 dikluarkan pada 16 Jun 2009 dan RC2 dikluarkan pada 19 Jun 2009...
Lebih 80,000 orang telah menggunakan versi 3.5 RC2 ni...
Perkara yang nampak terang2 diubah ialah logo baru firefox...
Logo terbarunya lebih nampak realiti berbanding sebelum ni...
Antara ciri2 lain yang ditambah dalam versi ni ialah 'Private Browsing'...






Ciri ini menyebabkan semua maklumat pelayaran tidak disimpan...
Jadi, maklumat peribadi anda tidak terdedah kepada orang lain...
Versi baru ini juga dikatakan 2 kali lebih laju berbanding versi 3.0 dan 10 kali lebih laju daripada versi 2.0...
Mungkin disebabkan masih dalam pembangunan...
Ada jugak la extension tak boleh guna dengan versi ni...
Jadi siapa nak cuba guna versi terbaru ni...
Bolehla maklumkan kat Mozilla extension mana yang tak boleh nak guna...


Erm...
Rasanya cukup la setakat ni...
Nak tau lebih buka la blog Mozilla...
Kat bawah ni ada screen shot versi baru...
Sekian...





.


Kemaskini : 3 Jun 2009, Mozilla Firefox 3.5 RC3 dah kluar...
Kemaskini 2 : Mozilla Firefox 3.5 official dah dikeluarkan...

 

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih