Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Isnin, 22 Jun 2009

Mozilla Firefox 3.5 (RC2)...

Mozilla FirefoxFirefox 3.5

Firefox 3.0                            Firefox 3.5

Pasti ramai yang mengenali nama dan gambar diatas...
Mozilla Firefox merupakan pelayar web yang diberi licence secara terbuka...
Dengan peratusan pengguna sebanyak 22.56 pada bulan Mei 2009, Firefox telah menjadi pelayar web kedua paling popular selepas Microsoft Internet Explorer (IE)...
Menggunakan enjin Gecko yang merupakan salah satu perisian khas yang dibangunkan oleh Mozilla untuk memaparkan laman sesawang...


Ok, cukup la sikit2...
Nanti ada pulak yang tak sanggup nak baca kan ...
Erm...
Mesti ada yang tertanya-tanya...
Btul ke versi 3.5?? ...
Yang ak guna pun baru versi 3.0 ...
Mana 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 ??


Hehehe...
Mula2 pun penulis pun terkejut jugak la...
Tak kan la ketinggalan kot...
Huhuhu...
Memang betul versi selepas ni 3.5...
Asalnya diaorang nk kluarkan 3.1...
Tapi disebabkan banyak sangat perubahan yang dilakukan...
Maka pada 27 April 2009 nombor 3.1 telah ditukar kepada 3.5...
Kemudian Firefox RC1 dikluarkan pada 16 Jun 2009 dan RC2 dikluarkan pada 19 Jun 2009...
Lebih 80,000 orang telah menggunakan versi 3.5 RC2 ni...
Perkara yang nampak terang2 diubah ialah logo baru firefox...
Logo terbarunya lebih nampak realiti berbanding sebelum ni...
Antara ciri2 lain yang ditambah dalam versi ni ialah 'Private Browsing'...






Ciri ini menyebabkan semua maklumat pelayaran tidak disimpan...
Jadi, maklumat peribadi anda tidak terdedah kepada orang lain...
Versi baru ini juga dikatakan 2 kali lebih laju berbanding versi 3.0 dan 10 kali lebih laju daripada versi 2.0...
Mungkin disebabkan masih dalam pembangunan...
Ada jugak la extension tak boleh guna dengan versi ni...
Jadi siapa nak cuba guna versi terbaru ni...
Bolehla maklumkan kat Mozilla extension mana yang tak boleh nak guna...


Erm...
Rasanya cukup la setakat ni...
Nak tau lebih buka la blog Mozilla...
Kat bawah ni ada screen shot versi baru...
Sekian...





.


Kemaskini : 3 Jun 2009, Mozilla Firefox 3.5 RC3 dah kluar...
Kemaskini 2 : Mozilla Firefox 3.5 official dah dikeluarkan...

 

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih