Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Sabtu, 28 November 2009

"Jump Break"... ciri baru daripada blogger...

Jump Break - MANMA Site


Salam semua...
Mesti ada yang terpinga - pinga bila terbaca tajuk kat atas tuh...
Bagi yang sudah cuba menggunakannya...
Pasti tahu apa gunanya Jump Break tersebut...
Ciri baru ini diperkenalkan oleh blogger sempena ulangtahun ke 10 penubuhannya...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 23 November 2009

Windows XP Mode dalam Windows 7...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Hmm...
Generasi ketujuh sistem pegoperasian (OS) komputer daripada Microsoft telah pun dilancarkan dengan rasminya di Malaysia pada 2hb November yang lepas...
Jadi ramai lah yang cuba menjengah OS baru dari Microsoft nih...
Maklumlah...
Windows Vista boleh dikatakan gagal sebab jualannya tidak memuaskan...
Dah banyak masalah...
Sapa lagi nak pi beli...
Baik guna Windows XP...
Lagi puas hati...
Setelah pelancaran 7 secara rasminya...
Lebih 234% telah terjual berbanding Vista...
Jd jualan produk ini adalah hampir 3 kali ganda jualan Vista...
Wow...
Dengan harga RM 525 bagi Home Premium, RM 855 bagi Professional dan RM 903 bagi Ultimate...
Jumlah ini agak menakjubkan...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 19 November 2009

MPV baru daripada Perodua...

Hmmm...
Sebelum nih kita dah pernah tengok MPV keluaran Proton...
Boleh tahan la kan walaupun tak berapa bagus...
Baru MPV pertama yang ada la jugak sikit hasil tangan Malaysia...
Walaupun MPV nasional pertama ialah NAZA Ria...
Tapi kalau tengok betul - betul sama jer ngan KIA Carnival...
(Terima kasih kat Ahmad Zhafri a.k.a JAP atas pembetulan... Sebelum nih penulis tulis KIA Carrens... Adeh... Terkeliru sikit model kreta nih...)
Cuma ubah nama jer...
Spec sama jugak...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 18 November 2009

Laman web UTeM berwajah baru...

Mesti ramai yang tak percaya dengan tajuk kat atas tu...
Ye la kan...
Kalau bukak "http://www.utem.edu.my/" mesti nampak sama sj...

Tak der pape perubahan pun...
Antaramukanya sudah dapat dihafal...
Kat mane nk masuk portal...
Kat mane nak masuk email...
Kat mane logo diletakkan...
Gambar kampus dengan event terbaru UTeM disebelahnya...
Dibahagian bawahnya dipenuhi dengan pautan - pautan yang ntah sempat ke tak untuk diterokai...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 17 November 2009

Pertemuan semula...

Akhirnya...
Cuti semester bermula...
Internet yang hilang dapat semula...
Artikel baru bertemu pembaca...

Setelah lama tidak mengemaskinikan blog...
Jadi penulis harap artikel ini bakal mengubat kerinduan pembaca...
Yang lama menunggu artikel baru daripada blog ini...
Chewah...
Ayat macam blog ni popular jer...
Satu minggu nak dapat 20 pengunjung pun susah...
Ntah2 dh tak de lagi orang yang nak melawat blog ni...

Hmm...
Tak per lar...
Sbb tujuan sebenar penulis uat blog nih pun suka2 jer...
Jadi penulis tak kisah sangat ad orang nak bace ke tak...
Lagipun nama MANMA tuh sebenarnya dah ad sebelum wujudnya blog nih...
Kalau tak silap penulis nama company kot...
Ntah ler...
Penulis pun tak berapa ingat...

Oklah...
Kali ni penulis nak cite sikit macam mane sejarah penulis uat blog nih...
Nih semua sebab geram tengok kawan2 sekolah penulis dulu...
Sorang2 uat blog guna blogspot...
Penulis pun tak tau sebenarnya ap itu blog masa mula2 nak uat dulu...
Men buat jer...
Nama blog nih pun men gabung2 jer...
Dapat idea daripada senior sekolah...
Men gabung2 nama pastu jadi la satu nama...
"MANMA Site"...
Kekal la sampai ntah bila...

Start uat bulan April lepas gi kem PLKN Sintok UUM...
Lagi tepat dah dapat result SPM...
Ngah tak dak kerja waktu tu...
Sambil jaga arwah Pak Su ak dulu...
Wujudlah satu blog...
Terkiyal - kiyal gak penulis masa mula2 dulu...
Template pun pakai yang stock punyer...
Pastu gadjet pun pkai yang google bagi jer...
Tak ad inisiatif nak pi cari gadjet len...

Lepas masuk Universiti Teknikal Malaysia Melaka atau nama manjanyer UTeM...
Penulis jumpa satu blog yang dapat membantu penulis...
"Blog Menjerit" namanyer...
Dari situlah penulis dapat cara2 nak uat blog bagi cantik...
Tapi tak cantik gak bila penulis yang uat...
Mau taknyer...
Haram satu benda yang penulis buat pun tak tau...
Main copy n paste...
Tak dak edit2 langsung...
Kalau uat rajah pergerakan data nih dah salah...
Tak der proses antara dua sumber...
(Mentang2 lah baru belajar benda nih... Adeh...)

Bila dah lama uat blog...
Baru la tahu cmner nak menulis...
Kalau tak pakai men tulis jer...
Ntah ap yang ditulis pun tak tahu...
Huhuhu...

Sekian saja post kali nih...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih