Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Ahad, 28 Jun 2009

El Camino de la Muerte - beranikah anda???

Asalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Tgk sj tajuk kat atas tu mesti ada yang fikir...
Bg yang pernah dengar nama tu...
Mesti tahu ap sebenarnya tajuk tu...
Bagi yang tak pernah dengar...
Mesti kata ap kebendanya tu...

Ok la...
Penulis pun sebenarnya tak tahu ap maksudnya...
Cuma bila terbaca sj artikel pasal benda tu...
Terasa plak nak kongsi ngan pelawat blog ni...
Sebenarnya tajuk tu adalah nama satu jalan yang terletak di Bolivia...
Sebuah negara yang terletak di tengah2 benua Amerika Selatan...
Bersempadan dengan Brazil, Paraguay, Peru, Argentina dan Chilie...

Jalan ini telah di wartakan sebagai Jalan Paling Bahaya Didunia pada 1995...blogger-emoticon.blogspot.com
Ia lebih dikenali dengan Jalan Yungas Utara...
Jarak jalan ini adalah diantara 61 hingga 69 kilometer...
Dibina oleh tahanan Paraguaypada tahun 1930-an...
Lebih tepat lagi semasa perang Chaco...
Merentasi hutan Amazon...
Menghubungkan La Paz dengan Coroico...

Paling lebar hanya 3.2 meter sj...
Dapat memuatkan sebuah trak...blogger-emoticon.blogspot.com
Dengan kekurangan besi penghadang...blogger-emoticon.blogspot.com
Membuatkan anda berfikir dua kali untuk melalui jalan ini...
Jalan ini mengambil nyawa antara 200 ke 300 orang setahun...
Terdapat bebarapa tempat pada jalan ini telah ditanda...
Tempat2 tersebut merupakan tempat di mana kemalangan telah berlaku...

Disebabkan oleh keterlalubahayaan jalan tu...
Kerajaan negara tersebut telah membina jalan alternatif...
Jalan baru ini lebih lebar untuk memuatkan lebih banyak kenderaan...
Diturap dengan tar dan dipasang dengan besi penghadang...
Setelah dibuka kepada lalu lintas pada tahun 2006...
Trafik semakin berkurang pada jalan yang paling bahaya tersebut...
El Camino de la Muerte lebih banyak digunakan untuk berbasikal...
Di bawah ni ada beberapa gambar yang dapat penulis cari untuk dikongsi bersama...














Bawah ni ada sikit pratonton mengenai jalan tersebut...
Penulis berharap anda dapat menonton sehingga habis...
Selamat menonton...




Kat bawah ni ada satu lagi gambar...
Tapi penulis tak tau kat mana sebenarnya...
Penulis nak mintak maaf la sebab sebelum ni masukkan skali ngan gambar El Camino de la Muerte...
Sapa2 yang ada info pasal gambar kat bawah ni boleh la kongsi bersama...
Hehehe...





Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 25 Jun 2009

Tiket Perjalanan Percuma...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Dalam kehidupan ni sapa yang tak mau berjalan...
Bercuti, melancong ke destinasi2 yang menarik diseluruh dunia...
Ada yang pi Amerika, London, Australia, Korea, Jepun, China...
Ada juga yang pi Arab Saudi, Mesir, Afrika, Indonesia, Brunei...
Dan macam2 lagi la tempat2 menarik...
Walaupun penulis tak pernah pun sampai...
Maklumlah...
Boleh dikatakan penulis ni katak dibawah tempurung la...
Walaupun tempurung dah kurang sekarang...
Hehehe...
Tak kurang juga yang suka melencong kan...

Ok...
Bila nak berjalan (type berjalan la senang untuk ganti perkataan melancong tu...)
Mesti kena guna kos kan...
Ada yang beringgit-ringgit sj...
Tak kurang jugak yang smpai beribu-ribu ringgit...
Pi mana tu smpai beribu-ribu ringgit...
Tapi kalau free atau percuma...
Lagi best kan...
Mesti semua nak pi berjalan...
Penulis ada dapat satu tawaran ni...
Tiket perjalanan percuma...
Sapa saja boleh tempah...
Tak dak apa2 syarat pun...
Berminat?? Klik baca lagi...

BUTIR-BUTIR DIRI
Nama Sebenar : Hamba Allah
Gelaran : Insan
Asal : Tanah
Alamat : Bumi

MAKLUMAT PERJALANAN
Tempat berlepas : Kehidupan fana di dunia
Destinasi : Alam akhirat yg abadi
Tempoh perjalanan: Seketika dan beberapa meter dari perut bumi
Masa berlepas: Ketika Malaikat Maut menjemput
Masa pendaftaran : Ketika dan selepas nyawa dicabut
Bentuk tempahan : Tetap, pasti, mesti dan tidak boleh berubah

SYARAT PERJALANAN
~ Ditujukan kepada semua penumpang, Sila beri perhatian, kerana anda akan memulakan perjalanan anda pada bila-bila masa
~Bagi penumpang yg masih belum jelas, sila dapatkan maklumat lanjut dari dalam Al-Quran dan hadith. Sebarang masalah yang dihadapi hendaklah dirujuk kepada para alim ulama dan cendikiawan.

KEPERLUAN
~kain kafan
~Kapas putih secukupnya

MUATAN LAIN YANG DIPERLUKAN
~Amal soleh
~Sedekah jariah
~Doa anak-anak yang soleh
~Ilmu yang dimanfaatkan

ULANGAN
Tempahan perjalanan adalah satu hala, tetap dan pasti. Terima kasih kepada semua kerana memberi peluang kepada kami menabur bakti dan khidmat kepada anda. Semoga anda gembira dengan perjalanan ini, sesuai dengan firman Allah yg bermaksud:
Barangsiapa yg mengharapkan perjumpaan yg baik terhadap Tuhannya, maka hendaklah dia mengerjakan amalan baik. Jangan pula mensyirikkan Allah dengan sesiapapun.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 22 Jun 2009

Mozilla Firefox 3.5 (RC2)...

Mozilla FirefoxFirefox 3.5

Firefox 3.0                            Firefox 3.5

Pasti ramai yang mengenali nama dan gambar diatas...
Mozilla Firefox merupakan pelayar web yang diberi licence secara terbuka...
Dengan peratusan pengguna sebanyak 22.56 pada bulan Mei 2009, Firefox telah menjadi pelayar web kedua paling popular selepas Microsoft Internet Explorer (IE)...
Menggunakan enjin Gecko yang merupakan salah satu perisian khas yang dibangunkan oleh Mozilla untuk memaparkan laman sesawang...


Ok, cukup la sikit2...
Nanti ada pulak yang tak sanggup nak baca kan ...
Erm...
Mesti ada yang tertanya-tanya...
Btul ke versi 3.5?? ...
Yang ak guna pun baru versi 3.0 ...
Mana 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 ??


Hehehe...
Mula2 pun penulis pun terkejut jugak la...
Tak kan la ketinggalan kot...
Huhuhu...
Memang betul versi selepas ni 3.5...
Asalnya diaorang nk kluarkan 3.1...
Tapi disebabkan banyak sangat perubahan yang dilakukan...
Maka pada 27 April 2009 nombor 3.1 telah ditukar kepada 3.5...
Kemudian Firefox RC1 dikluarkan pada 16 Jun 2009 dan RC2 dikluarkan pada 19 Jun 2009...
Lebih 80,000 orang telah menggunakan versi 3.5 RC2 ni...
Perkara yang nampak terang2 diubah ialah logo baru firefox...
Logo terbarunya lebih nampak realiti berbanding sebelum ni...
Antara ciri2 lain yang ditambah dalam versi ni ialah 'Private Browsing'...






Ciri ini menyebabkan semua maklumat pelayaran tidak disimpan...
Jadi, maklumat peribadi anda tidak terdedah kepada orang lain...
Versi baru ini juga dikatakan 2 kali lebih laju berbanding versi 3.0 dan 10 kali lebih laju daripada versi 2.0...
Mungkin disebabkan masih dalam pembangunan...
Ada jugak la extension tak boleh guna dengan versi ni...
Jadi siapa nak cuba guna versi terbaru ni...
Bolehla maklumkan kat Mozilla extension mana yang tak boleh nak guna...


Erm...
Rasanya cukup la setakat ni...
Nak tau lebih buka la blog Mozilla...
Kat bawah ni ada screen shot versi baru...
Sekian...





.


Kemaskini : 3 Jun 2009, Mozilla Firefox 3.5 RC3 dah kluar...
Kemaskini 2 : Mozilla Firefox 3.5 official dah dikeluarkan...

 

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 20 Jun 2009

Gagak, Ayah dan Anak...

Hai semua...
Sempena hari Bapa, penulis nak kongsi satu cerita...
Tapi sebelum tu...
Kepada Ayah penulis...
Kepada Bapa2, Papa2, Abah2, Abuya2, Daddy2 dan apa2 lagi la perkataan yang sewaktu dengannya...
Tak lupa juga kepada yang bakal memegang gelaran tu selepas ini manma90.blogspot.com...
Penulis nak ucapkan...
manma90.blogspot.com SELAMAT HARI BAPA... manma90.blogspot.com
Teruskan membaca dan sama2 kita hayati ceritanya...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 16 Jun 2009

The Final Destination...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kali ni sy nk cerita pasai movie pulak...
Maklum lah skrg ni dh gila movie plak ...
Huhuhu...

The Final Destination

Tgk sj gambar kat atas tu mesti ramai yang tahu filem ini...
Mungkin ada tak sabar2 nak tunggu tayangannya...
Tak kurang juga yang tak sedap badan bila dengar filem keempat bg Final Destination bakal kluar pada 27 Ogos 2009 di MALAYSIA...blogger-emoticon.blogspot.com

Apa????
Filem ni kluar kat Malaysia dulu?? ...blogger-emoticon.blogspot.com
Tak percaya?? Ni dia sumbernya...
Filem ini juga dikenali sebagai Final Destination 4 atau Final Destination : Death Trip 3D...
Tetapi telah diberi penjenamaan semula...

Maka jadila namanya The Final Destination...
Filem ni agak unik sikit berbanding filem sebelumnya (depa katala)...
Sebab filem ini menggunakan teknologi HD 3-D...
Jd, fhm2 sj la cmmana gambar dia...
Filem ni dikatakan merupakan filem pertama dalam sirinya yang pakai teknologi canggih ni...
Kalau filem pertama pasai Kapal Terbang...

Filem kedua pasai Kemalangan Jalan Raya...
Filem ketiga pasai Roller Coaster...
The Final Destination ni pulak pasai kemalangan jgk...
Kemalangan masa tgk perlumbaan kreta...
Hmmm...
Mungkin ada yg tak faham ap yg penulis nk bgtau...
Jd bolehla tgk Trailer kat bwh ni...
Sekian...
Terima Kasih pasai luangkan masa baca post ni




Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 10 Jun 2009

Membuat "Read More..." pada post untuk Blogger...

Huh.... sy rasa banyak dh org yang wat tutorial cam ni....

Jadi.... untuk tutorial ni saya guna "read more" versi yang saya guna pada blog saya ni....
Versi ni membuatkan post anda dikembangkan pada tetingkap baru...
Ish... susah jugak nk terangkan....
Pastikan anda menggunakan template versi XML untuk mengikuti tutorial ini....
Jd ikut lar tutorial ini untuk lebih memahamkan diri anda....

Mula-mula pi kat Layout->Edit HTML...
Sebelum wat apa-apa klik 'download full template' dulu untuk backup.....
Kot-kot silap buat boleh dapat balik template yang asal......
Hehehe......



Sebelum mula mengedit, pastikan anda telah menanda pada kotak 'expand widget templates'....



1. Cari </head>dalam template anda.....
    Kalau malas guna [CTRL+F] untuk cari.......
Pastu masukkan code kat bawah ni sebelum </head> tu.....

<script type="text/javascript"> function toggleIt(id) {    post = document.getElementById(id);    if (post.style.display != 'none') {       post.style.display = 'none';    } else {       post.style.display = '';    } } function showFullPost(id) {    var post = document.getElementById(id);    var spans = post.getElementsByTagName('span');    for (var i = 0; i &lt; spans.length; i++) {       if (spans[i].id == "fullpost")      spans[i].style.display = 'inline';      if (spans[i].id == "readmore")        spans[i].style.display = 'none';   } } var fade = false; function showFull(id) {    var post = document.getElementById(id);    var spans = post.getElementsByTagName('span');    for (var i = 0; i &lt; spans.length; i++) {       if (spans[i].id == "fullpost") {          if (fade) {            spans[i].style.background = peekaboo_bgcolor;            Effect.Appear(spans[i]);          } else spans[i].style.display = 'inline';       }       if (spans[i].id == "showlink")       spans[i].style.display = 'none';       if (spans[i].id == "hidelink")       spans[i].style.display = 'inline';   } } function hideFull(id) {    var post = document.getElementById(id);    var spans = post.getElementsByTagName('span');    for (var i = 0; i &lt; spans.length; i++) {        if (spans[i].id == "fullpost") {           if (fade) {             spans[i].style.background = peekaboo_bgcolor;             Effect.Fade(spans[i]);           } else spans[i].style.display = 'none';        }        if (spans[i].id == "showlink")           spans[i].style.display = 'inline';        if (spans[i].id == "hidelink")           spans[i].style.display = 'none';    }    post.scrollIntoView(true); } function checkFull(id) {    var post = document.getElementById(id);    var spans = post.getElementsByTagName('span');    var found = 0;    for (var i = 0; i &lt; spans.length; i++) {        if (spans[i].id == "fullpost") {           spans[i].style.display = 'none';           found = 1;        }        if ((spans[i].id == "showlink") &amp;&amp; (found == 0))           spans[i].style.display = 'none';   } } </script>

2. Cari <div class='post-body'> dan tukarkan kod selepasnya seperti dibawah...

<div class='post-body' expr:id='"post-" + data:post.id' >   <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>     <style>#fullpost{display:inline;}</style>     <p><data:post.body/></p>   <b:else/>     <style>#fullpost{display:none;}</style>     <p><data:post.body/></p>     <span id='showlink'>       <a expr:href='data:post.url'>Read More......</a>     </span>     <script type='text/javascript'>       checkFull("post-" + "<data:post.id/>");     </script>   </b:if> <div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats --> </div>

3. Klik [Save Changes]...

4. Masukkan kod <span id="fullpost"> ke dalam setiap post yang anda mahu ringkaskan...

Contohnya...

Tuliskan permulaan ataupun ringkasan disini...
<span id="fullpost">
Yang lain kat dalam ni...
</span>

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 8 Jun 2009

Tumbangnya 2 Pembunuh...

Salam sejahtera semua... (salam tu mmg sejahtera dh... adeh...)
Kali ni ak nk kongsi la satu cerita...
Cerita ni berlaku kat kampung ak...
Memang lama dah pembunuh ni mengancam kampung tu terutama kawasan umah tok ak...
Dah banyak kali dah dia cari pasal...
Memang tak pernah takut langsung...
Mentang - mentang la dia lari laju...
Dia ingat boleh lepas...
Huh...
Hari lain boleh la...
Tapi hari tu...
Dia terkantoi plak...
Jadi kena bunuh dengan tok ak...

Mesti ramai yang tertanya-tanya sapa la pembunuh tu...
Tapi memang dia suka bunuh la...
Terutama anak ayam...
Pembunuh tu orang panggil Biawak...
Dalam BI dipanggil Alligator...
Sebelum ni dah banyak dah kena bunuh...
Tapi kali ni saja ak nak uat cerita...
Dah ilang idea...
Huhuhu...
Ni ak sertakan gambar2 pembunuh tu...

Gambar Pembunuh sebelum dikebumikan
Gambar tempat pengebumian

Gambar pembunuh sebelum dikambus

Hmmm...
Tu jer yang ak nak citer...
Hehehe...
Jangan marah...
Nanti kena jual...peace

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih