Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Ahad, 19 Julai 2009

Emel baru pelajar UTeM...

**kemaskini terbaru "Penyeragaman Semula Emel warga UTeM..."


 

Salam semua pelawat...
Penulis pun rasa masih belum terlambat...
Untuk mengucapkan Selamat Datang....
Kepada pelajar baru Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)...
Bagi sesi kemasukkan Jun 2009...
Emel merupakan salah satu elemen penting dalam sesebuah Universiti...
Bukan sebab ap...
Senang nak bagi info kat pelajar2...
(Tapi kalau tak dak tiang telefon tak guna jugak kan... )




Bagi pelajar senior UTeM...
Pasti anda kenal sangat2 dua gambar kat atas tu...

Satu emel yang selalu digunakan ketika di Dewan Siber Kampus Industri...
Kalau nak print mesti kena bukak dulu emel tu...
Pastu klik PAC Request...




Pastu masukkan no matrik dan kod yang hanya bertahan selama 3 minit...



Dalam ruangan yang disediakan semasa nak print...
Kalau dah cukup masa online...
Mesti dia kluar macam kat bawah...




Pastu kena login balik...
Huh...

Ok...
Cukup la sikit2 crita pasal emel yang bakal dikuburkan tu...
Lagipun emel tu guna kejap sj...
Pastu Dewan Siber tu telah dipindahkan ke kampus induk...
Huh...
Rugi RM 4.45...
Tak sempat nak abiskan...
Huhuhu...



Mungkin disebabkan UTeM dah berpindah ke kampus baru sepenuhnya...
Maka emel pelajar yang baru diperkenalkan...
Emel ini merupakan kerjasama diantara UTeM dengan Microsoft...
Emel ni masih boleh digunakan walaupun anda telah keluar daripada UTeM...
Ntah kenapa Microsoft yang jadi pilihan...
Penulis pun tak tau...
Senang kot...
Kan UTeM banyak pengiktirafan daripada Microsoft...
Hehehe...

Untuk masuk ke emel baru ni...
Pelajar UTeM perlu mengklik di sini...
Pastu masukkan ID emel mengikut format kat bawah...

noMatrikPelajar@live.utem.edu.my


Password pulak masukkan 123456...
Kemudian ikutlah langkah - langkah yang telah ditetapkan...
Boleh tengok manual kat bawah untuk langkah - langkah seterusnya...

Manual Emel Baru Pelajar UTeM (server UTeM)
Manual Emel Baru Pelajar UTeM (server lain)

Kat bawah ni ada contoh antaramuka emel baru pelajar UTeM...




Lawa tak antaramuka emel baru ni...
Hehehe...

Bagi pelajar tahun kedua dan ke atas...
Atau yang emel lamanya masih wujud...
Anda masih boleh mengaksesnya sebelum dikuburkan...
Mana tau kan ada lagi maklumat penting...
Boleh backup ke emel baru...
Tak pun backup jer ke dalam hard-disk komputer...
Hehehe...
Setakat ni jer la artikel kali ni...
Sekian dan selamat mencuba~

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih