Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Ahad, 24 Ogos 2008

MANMA Pulang Ke Bunga Raya...................

23 Ogos 2008


Hari kembali ke Bunga Raya coz tiket aku ambik malam tu........
Jadi bas yang aku naik malam tu MAYANG SARI vvip seat....... 
Bas lain dah tak dak.... 
tak kan nak naik Durian Burung pulakkan...........
Maka aku naik dari Stesen bas Jitra lewat setengah jam dari masa yang tercatat kat tiket tu......


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 22 Ogos 2008

Memasang 'Star Rating' pada blogger.......

'Star Rating' merupakan satu ciri yang memudahkan pembaca memberikan penilaian terhadap kualiti artikel anda. Ianya menampilkan lima bintang pilihan di mana pembaca dapat terus menilai artikel anda dengan hanya mengklik pada bintang tersebut. Ianya boleh dikatakan sebagai mini-poll. Jika anda memiliki artikel yang memberikan informasi kepada pembaca, 'Star Rating' ini sangat sesuai sekali digunakan untuk pembaca menilai kualiti informasi yang anda berikan. Tetapi anda tidak boleh menggunakan ciri ini dalam 'mode' biasa kerana ciri baru ini hanya terdapat dalam "Blogger in Draft" dan belum dimasukkan ke dalam 'mode' biasa lagi.


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Kuih Bahulu.............

Kuih bahulu amat digemari oleh masyarakat Malaysia sepanjang tahun pada semua peringkat usia tak kira yang tua mahupun yang muda. Ianya amat popular terutamanya pada musim perayaan dan majlis - majlis keramaian. Tetapi ramai diantara masyarakat masa kini tidak tahu apa itu kuih bahulu. Kebanyakkannya hanya sekadar makan sahaja tanpa mengetahui apa yang dimakan.

Kuih bahulu adalah kuih yang berwarna coklat keemasan yang sedikit rangup diluar dan lembut di dalam. Secara ammnya bahulu mempunyai tiga jenis iaitu jenis yang pertama yang dikenali dengan bahulu cermai (the button)  dan bahulu ikan (the goldfish). Bahulu jenis inilah yang selalu kita jumpa di pasaran. Dua lagi jenis bahulu dikenali dengan nama bahulu lapis dan bahulu gulung. Bahulu jenis ini jarang dan susah untuk didapati di pasaran kerana bahulu jenis ini perlu ditempah daripada pembuat kuih tradisional.

Agak mudah untuk kita membuat sendiri bahulu kerana bahan - bahan yang digunakan hanyalah tepung gandum, telur, gula, dan sedikit minyak masak. Bagi bahulu jenis kedua dan ketiga hanya perlu tambahkan jem atau kaya pada setiap lapisan atau pada bahagian dalam bahulu yang hendak digulung.


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 18 Ogos 2008

Perjalanan Pulang Ke KEDAH.........

Sabtu 16 Ogos 2008
Hari ni merupakan hari aku balik ke kampung sebab cuti pertengahan semester 1.......
Dalam pukul 6.30 aku menaiki bas dari Kolej Kediaman UTeM Bunga Raya ke Melaka Sentral (MS)..... Tiket bas aku dah beli 2 minggu yang lalu coz takut tiket abis.......
Bila dah sampai MS terus masuk la cari terminal bas yang aku nak naik........ dah jumpa aku letak kejap beg aku kat tepi pintu Terminal 1..... Memandangkan bas aku kul 9.30 mlm.... jadi aku ajak la kekawan round satu MS tu......


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih