Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Jumaat, 5 November 2010

Bunuh diri... Kenapa menyusahkan orang??

Salam...
Kali ni penulis nak berkongsi sedikit persoalan yang timbul kat fikiran penulis...
Memang dah lama persoalan begini bermain-main kat fikiran penulis...
Perkara tu sudah tentulah pembaca tahu kan...
Sebab dah ada kat tajuk tuh...
Tapi penulis nak bagitau jugak tajuknya...
"Bunuh Diri : Mengapa menyusahkan orang??"


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 5 Oktober 2010

Cincin... Ikut sunnah atau homoseks??

Suatu perkongsian menarik...
Tidak mempunyai kekeliruan tentunya...
Sekarang ni ramai yang pakai cincin....
Tetapi kebanyakkannya hanya memakai sahaja...
Alang - alang menyeluk pekasam...
Biar sampai ke pangkal lengan...
Alang - alang nak pakai cincin...
Apa salahnya kita pakai mengikut sunnah Rasululllah SAW...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 27 September 2010

Puasa Qadha atau Puasa 6 Syawal...

Puasa sunat Syawal sememangnya amat popular di kalangan masyarakat kita hari ini. Dikesempatan ini saya suka menasihatkan semua yang ingin mengamalkan puasa sunat ini agar berhati-hati dari tipu daya syaitan yang kerap berjaya menjadikan seseorang individu yang berpuasa itu bermegah dan riya' dengan amalannya.

"kau , dah hari ker berapa dah?"
"aku dah 5 hari dah ni"
"esok aku raya (sunat syawal)"


Ini adalah antara kata-kata yang kerap didengari di bulan syawal ini.
Ia menjadi seolah-olah satu budaya untuk berlumba menamatkan puasa enam. Ia agak terpuji tetapi ia dicemari oleh habahan-hebahan yang dibuat tentang bilangan hari puasanya bertujuan melihat 'sapa lebih hebat?'.
Amat dibimbangi, tindakan ini bakal menghilangkan seluruh pahala puasa sunatnya. Kerana ia boleh menjadikan seseorang merasa riya, serta memperdengarkan amalan masing-masing yang sepatutnya di sembunyikan khas untuk Allah. 

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 24 September 2010

Timing belt vs Timing chain...Yang mana lebih bagus??

Ada yang mengatakan timing chain lebih baik berbanding timing belt...
Sebab yang diberi ialah timing chain tak payah tukar sampai enjin kereta tuh rosak...
Berbeza dengan timing belt yang perlu ditukar setiap 70k - 100k km bergantung kepada pengeluar...
Tak kurang pula mengatakan sebaliknya...
Mereka mengatakan timing belt lebih senyap berbanding timing chain...
Ini disebabkan timing belt diperbuat daripada getah fiber...
Berbanding timing chain yang diperbuat daripada besi seperti rantai basikal...
Betulkah begitu??

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 31 Ogos 2010

Adakah orang tidak masuk neraka kerana hari hujan??

Cerita ini merupakan kisah seorang budak lelaki berumur 11 tahun...
Yang telah berjaya mengelakkan kehilangan satu nyawa...
Pada hari Jumaat...
Disebabkan sikapnya yang tidak gentar melakukan perkara yang sering dilakukannya...
Walaupun hari tersebut hujan dengan lebatnya...
Artikel ini adalah tulisan semata - mata...
Jadi diharap agar pembaca dapatlah membaca sehingga habis...
Dan ambillah pengajaran daripadanya...

Pada setiap petang Jumaat, selepas solat Jumaat, selepas melayani para
jamaah di Masjid, Imam dan putera lelakinya yang berumur 11 tahun akan
keluar ke bandar untuk mengedarkan risalah bertajuk "Jalan Ke Syurga"
dan juga menyampaikan ceramah agama.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Selasa, 6 Julai 2010

JoinMuslims.com. alternatif selain Facebook.com.

Facebook (FB) merupakan salah satu lamanweb sosial yang popular pada masa kini...
Sampai dikatakan bila mula - mula FB naik...
Semua laman sosial yang popular pada masa tuh semua jatuh...
Ianya dilancarkan pada 14 Februari tahun 2004...
Semua orang tahu penciptanya adalah Mark Zuckerberg...
Seorang mahasiswa Havard yang berbangsa yahudi...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 24 Mei 2010

Blog Game...

Salam semua...
Sebelum nih penulis ada kata nak bukak satu blog untuk koleksi game...
Bukan pasai apa...
Sebab game cari barang tersembunyi tu kecik sangat...
Mau naik juling mata tengok...
Jadi disebabkan oleh masalah tersebut...
Penulis berpendapat untuk membuka blog baru...
Jadi blog tu pun telah selamat dibuka...
Semua pelawat dijemput untuk ke blog tersebut...



World Of Game - Collection of Flash Online Game


Maaf ye sebab blog under construction...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 21 Mei 2010

Blog Game akan dibuka...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Setelah penulis memikirkan semalaman...
Akhirnya penulis membuat keputusan untuk membuka satu blog...
Yang mana akan mengumpulkan game - game yang sempat dikumpul...
Buat masa ini penulis akan mengambil game - game daripada website lain...
Sebab penulis pun tak berapa tahu lagi macam mana nak buat game...
Jadi pelawat bolehlah ke blog yang bakal dibuka tak lama lagi...
Sekian...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Arabella 4 (Hide and Seek game)...

You will need the <a href="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer/" target="_blank">Macromedia Flash Player</a> to play this game.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 19 Mei 2010

Meh kita men...

You will need the <a href="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer/" target="_blank">Macromedia Flash Player</a> to play this game.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 5 Mei 2010

1 lelaki 4 perempuan dan 1 perempuan 4 lelaki

Salam~
Pertama sekali bila tengok tajuk kat atas...
Mesti korang terfikir...
Apa benda la budak ni nak tulis...
Poligami ke??
Tapi kalau poligami...
Kenapa 1 perempuan 4 lelaki??
Bila pulak keluar hukum 1 perempuan boleh kahwin dengan 4 lelaki??
Hmm...
Apa sebenar ceritanya nih??

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 28 April 2010

1 Malaysia :: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan...

kemaskini**
mekanisma ini telah ditangguhkan...
tapi tak tau la smpai bila nk ditangguhkan...
kalau tak boleh naik harga minyak...
tak tau la harga apa pulak dia nak naikkan...

Sebelum penulis bercerita panjang...
Silalah baca pernyataan dibawah...

Dua harga petrol mulai 1 Mei 2010

PETALING JAYA: Dua harga petrol berbeza untuk warga negara dan bukan warga negara akan diperkenalkan bermula 1 Mei 2010, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, (dahulunya Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Malaysia) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini. Beliau berkata, kepada warga negara, pelaksanaan harga petrol pula antara lain akan ditentukan berdasarkan kapasiti enjin kenderaan, yang bermakna bukan semua warga negara akan menikmati subsidi yang disediakan.
“Bukan semua warganegara akan mendapat subsidi ini. Golongan yang mendapat subsidi, katanya, akan membeli petrol pada harga yang ditetapkan sekarang, manakala mereka yang tidak mendapat subsidi, akan membayar harga sebenar petrol. Bagi RON 95, kerajaan kini memberi subsidi sebanyak 30 sen bagi setiap liter. Harga sekarang ialah RM1.80 berbanding harga sebenar iaitu RM2.10. Jadi, mereka yang tidak layak mendapat subsidi dan juga bukan warga negara, akan membayar RM2.10 atau lebih,” katanya. Ismail berkata, kerajaan juga mungkin akan mengenakan cukai yang akan ditentukan oleh Kementerian Kewangan.
Pengumuman lanjut mengenai mekanisme baru itu akan dibuat pada 1 Mei. “Selain mengekalkan subsidi minyak, kerajaan juga masih mengekalkan subsidi gas, gandum, dan juga gula,” katanya. Menurut Ismail, walaupun harga gula dinaikkan sebanyak 20 sen, namun kerajaan masih menanggung subsidi sebanyak 80 sen. “Tahun lalu kerajaan memberi subsidi sebanyak 60 sen sekilogram, namun disebabkan kenaikan harga gula dunia yang mendadak sejak Ogos tahun lalu, kerajaan terpaksa menanggung subsidi sebanyak RM1.00, sebab itu kita naikkan harga,” katanya. Dengan subsidi 80 sen yang diberikan itu, katanya kerajaan akan menanggung subsidi sebanyak RM1.008 bilion tahun ini berbanding RM720 juta tahun lalu. Bernama

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Isnin, 26 April 2010

Pembongkaran Rahsia Babi dan Ayam...

Post kali ini menceritakan tentang rahsia dua jenis haiwan...
Babi dan ayam...
Babi seperti yang kita tahu...
Merupakan binatang yang diharamkan setiap inci anggota tubuhnya kepada orang Islam untuk dijamah...
Tapi jika tersentuh atau menyentuh...
Kita hanya perlu menyamak dengan 1 bahagian air tanah dan 6 bahagian air mutlak...

Berbeza dengan ayam...
Binatang ini pula dihalalkan untuk dijamah oleh umat Islam...
Jadi untuk mengetahui lebih lanjut tentang kedua - dua binatang ini...
Teruskan membaca artikel ini...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Ahad, 18 April 2010

Buatmu Sang Puteri...

  • Pakailah sabun istighfar yang menghapuskan semua dosa dan kesalahan yang dikau lakukan.
  • Rawatlah rambutmu dengan selendang takwa yang akan menghilangkan kelemumur pandangan bukan mahram yang mencurigakan.
  • Goreskan lipstik kejujuran pada bibirmu, nescaya akan lebih manis tampaknya.
  • Gunakan pemerah pipi daripada kosmetik yang terhasil daripada rasa malu yang dibuat oleh salun keimanan.
  • Hiasilah kedua-dua tanganmu dengan tawadduk dan jari jemarimu dengan cincin ukhwah.
  • Kalungkan lehermu dengan rantai keinsafan.
  • Dan bedaklah wajahmu dengan kemurnian wudhuk nescaya akan bercahayalah ia sampai ke akhirat.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 10 April 2010

A friend who cares...

Let me be the rock to lean on
Hands to help you walk the path
Remove traces of confusion
You are in my heart.

When the morning sun rises,
I will be your humming bird
To eliminate your distress
You are in my mind.

Your sad eyes filled with tears
Let me wipe it with caring stares
And we'll look on the sunset together
You don't need to go farther.

When you feel everything is falling
let me raise you with my spirit
When pain resides in your heart
I will kiss it away with love.

When everyone is against you
I will stay and be your shield
Lift you up, be with you
I am your friend.

You are born in my heart
I will not disgrace your trust
Let me warm you with my love
Truly a friend, one who cares.

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 1 April 2010

Selamat Hari Terjadi...

Hmm...
Sapa punya hari jadi plak arini??
Mesti itu persoalan pertama yang terpacul kat otak kebanyakkan orang yang membaca tajuk post kali ini...
Sebenarnya hari ini adalah ulang tahun ke -2 blog ini...
Tapi kalau tengok post kat dalam blog ini...
Masih belum cukup dibandingkan dengan usia blog ini...
Maklumlah penulis bukan seorang yang rajin mengemaskini blog...
Jadi setakat ini cuma 79 post sahaja yang wujud dalam blog ini...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Rabu, 24 Mac 2010

Manokwari - Diskriminasi Kota Injil...

Penulis tertarik dengan komen dishoutbox yang tak berbunyi seperti dibawah:

Sape aku : "Tlg Buat pasal PENGISHTIHARAN MANOKWARI D INDONESIA SBG KOTA/BANDARAYA INJIL DAN INI AKAN MELARANG : BERTUDUNG, AZAN, DAN PEMBINAAN MASJID"

Peta Manokwari

Diharap anda dapat bertahan untuk membaca post kali ini sehingga ke penghujungnya...
Kalau boleh ramai - ramailah bertahajud dan berdoa agar ia tidak menjadi kenyataan...


Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Ahad, 21 Mac 2010

Tulisan terbalik...

˙˙˙ʇɐdɐpuǝd uɐp nɯןı ısƃuoʞɹǝq ʇɐdɯǝʇ nʇɐs - „ǝʇıs ɐɯuɐɯ„

Pernahkah anda melihat tulisan seperti diatas??
Kalau ada yang pernah guna Facebook...
Mesti ada jumpa satu group...

"¡uʍop ǝpısdn ǝdʎʇ oʇ ʍoɥ uɹɐǝן puɐ ǝɯoɔ - sıɥʇ pɐǝɹ uɐɔ noʎ ɟı"

Ada pulak yang pastinya akan menjadi fan kepada group tuh sebab nak belajar...
Tapi hasrat untuk belajar punah...
Anda terpaksa menjawab satu survey yang entah apa - apa...
Untuk mendapatkan tulisan seperti itu...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 13 Mac 2010

MPV baru dari proton... kenyataan atau khayalan??

Salam~
Pertama kali tengok tajuk tuh mesti ramai yang berkata...
"MPV dari Proton dah lama kluar la"
"Apa la hang ni, ketinggalan zaman betul"
"Dah jadi kenyataan dah la. Exora tu bukan MPV daripada Proton???"
Dan macam - macam lagi la perkataan yang akan keluar...
Pastuh ramai la jugak yang kata penulis bermaksud Proton Exora Turbo yang akan keluar tak lama lagi...
Jangan cepat sangat buat andaian...
Teruskan membaca dulu ya...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 5 Mac 2010

HTML dan XHTML - Apa bezanya??

Salam~
Lama jugak penulis tidak membicarakan tentang Ilmu...
Mungkin disebabkan kekeringan idea...
Penulis tak dapat nak menulis post berkaitan ilmu...
Jadi kali ini penulis nak kongsikan berkenaan HTML dan XHTML...

Mula2 sekali...
Apa itu HTML dan apa pulak XHTML??
HTML merupakan singkatan daripada HyperText Markup Language...
Manakala XHTML pula eXtensible HyperText Markup Language...
Kedua - duanya adalah bahasa yang digunakan untuk membuat laman web...
Walaupun kebanyakkan laman web sekarang menggunakan flash...
Tapi HTML dan XHTML merupakan pilihan utama untuk membangunkan sebuah laman web...
Blog juga merupakan salah satu laman web...
Jadi penulis blog perlu tahu mengenai asas bahasa ini...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 26 Februari 2010

Maulidur Rasul 1431


Kami mengutuskan kamu ( Wahai Muhammad) tidak lain tidak bukan untuk menjadi rahmat kepada sekalian alam. (Al-Anbiya':107)

Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi Segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); Wahai orang-orang Yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta Ucapkanlah salam sejahtera Dengan penghormatan Yang sepenuhnya. (Al-Ahzab:56)

Suburkanlah sunnah Rasulullah dalam kehidupan...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Sabtu, 6 Februari 2010

Ujian adalah tarbiyah dari Allah...

Salam~
Agak lama jugak blog ini tidak dikemaskini...
Maklumlah kan...
Tinggal kat kampung...
Mana ada rangkaian...
Jadi bersempena hari ini baru dapat rangkaian...
Maka aku nak berkongsi sedikit cerita minggu nih...
Apa cerita tu??

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Khamis, 14 Januari 2010

USB 3.0... Pendatang baru tahun 2010...





Bila sebut saja USB pada masa kini...
Sesiapa saja yang pernah menggunakan komputer pasti biasa menggunakan peranti ini...
Siapa yang tak pernah guna pendrive??
Kalau zaman sekarang tak pernah guna...
Orang itu bukanlah generasi yang sentiasa up-to-date...

Ok...
Sebelum ini USB yang selalu kita gunakan ialah USB 2.0...
Walaupun kelajuannya tidak begitu memuaskan...
Tapi cukuplah berbanding dengan peranti yang tidak menggunakan USB...
Dan pengunaanya banyak memudahkan urusan berkaitan komputer...
Mana taknya...
Hampir semua peranti komputer menyokong USB...
Tetikus, papan kekunci, pendrive...
Malahan telefon bimbit pun dicas menggunakan USB...

Disebabkan penggunaannya yang meluas...
Dan permintaan untuk arus elektrik pun meningkat...
Maka banyak USB yang tidak standard dikeluarkan bagi menampung penggunaan elektrik yang melebihi arus standard port USB...
Dan untuk peranti yang mempunyai kelajuan yang tinggi...
Melebihi standard USB 2.0 iaitu 480 Mbps...
Jadi penyelidikan telah dibuat untuk mengatasi masalah ini...
Maka USB 3.0 pun dilahirkan...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Jumaat, 1 Januari 2010

Sejarah tercipta dalam keluargaku sempena tahun 2010...

Salam semua...
Pertama sekali penulis nak ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2010...
Jadi kepada yang lahir pada tahun baru ni...
Macam mak su penulis...
Selamat Menyambut Hari Lahir...
Semoga panjang umur dan hidup mendapat berkat...

Hmm...
Apa kena mengena tahun 2010 dengan keluarga penulis??
Mesti ada yang tertanya - tanyakan...
Apa sebenarnya sejarah yang tercipta tu??
Kenapa mesti tercipta??
Bukan dicipta??

Sebenarnya sejarah ini tercipta dengan secara tak sengaja...
Penulis pun baru tersedar bila mama penulis bagitau...
Kalau tak penulis pun tak sedar keadaan ni...
Hmm...
Nak tau apa sejarahnya??

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih