Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Sabtu, 28 November 2009

"Jump Break"... ciri baru daripada blogger...

Jump Break - MANMA Site


Salam semua...
Mesti ada yang terpinga - pinga bila terbaca tajuk kat atas tuh...
Bagi yang sudah cuba menggunakannya...
Pasti tahu apa gunanya Jump Break tersebut...
Ciri baru ini diperkenalkan oleh blogger sempena ulangtahun ke 10 penubuhannya...

Jump Break diperkenalkan setelah ramai yang bertanyakan bagaimana cara termudah untuk mengaplikasikan "Baca Lagi" atau "Read More" dalam blogger...
Fuhh... Macam tulis berita la pulak...
Hmm...
Klau sebelum ni banyak kod-kod HTML perlu diedit ataupun ditambah...
Dengan ciri terbaru ini penulis-penulis blog sudah tidak perlu memeningkan kepala...
Dengan kata lain... senang nak guna...
Hehehe...

Ciri ini hanya terdapat pada post editor yang terbaru sahaja...
Tapi jangan takut kalau anda masih menggunakan post editor yang lama...
Apa yang anda perlu buat hanya tambahkan <!-- more --> sahaja pada tab edit HTML dimana anda mahu gunakan Jump Break ini...
Macam contoh kat gambar bawah nih...

Jump Break - MANMA Site

Nak tukar perkataan untuk pautan dengan perkataan anda sendiri??
Senang saja caranya...
Pergi ke tab Layout...
Lepas tu edit pada blog post...
Tukarkan perkataan "Read More" tersebut dengan perkataan anda sendiri...
Kat mane tuh...
Tengok gambar kat bawah nih ye...

Jump Break - MANMA Site

Jump Break - MANMA Site


Hmmm...
Tak jadi pun...
Cmner nak buat nih??
Kalau tak jadi maksudnya layout anda kekurangan coding...
Jangan mengeluh...
Tak banyak pun yang kena tambah...

Pertama sekali yang anda perlu lakukan bukak Edit HTML dekat Layout...
Tandakan pada "Expand Widget Template" dan backup template anda...
Kalau tersalah boleh pulihkan balik template anda lepas ini...

Jump Break - MANMA Site

tekan ctrl+F dan cari <data:post.body/> ...
Lepas tuh tambahkan code kat bawah nih betul - betul kat bawahnya...

<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
<div class='jump-link'>
<a expr:href='data:post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if >

Simpan dan lihat hasilnya...
Selamat Mencuba...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih