Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.
Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan
glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada
manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat
menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman
selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada
atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai
untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat
sesuai dalam pemakanan kita seharian. Mai kita tengok apa kebaikannya...
Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap
pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih
selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu
sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang
menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan
kita berasa gembira.
PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang
terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh
mengembalikan mud anda.
Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan
hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes
anemia.
Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam
rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.
Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa
peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat,
dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar
potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan
pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).
Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.
Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan
membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan
perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam
darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula
memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.
Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika
anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan
yang baik.
Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.
Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas
gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah
berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.
Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.
Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi
pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek.
Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit
obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk
mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan
mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan
kadar yang stabil. Makanlah pisang.
Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan
tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai
peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak
menyaluti lapisan dinding perut kita.
Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan
suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand
sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi
yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).
Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya
pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini
kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.
Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6,
B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat
membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.
Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan
degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi
kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik,
menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula
dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.
Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!
Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk
menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut,
kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah
dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan
plaster luka biasa atau pun plaster bedah.
Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit.
Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan
protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat
besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium
dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.
Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”
p/s : Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa
monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika!
Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang,
sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain
kering. Menakjubkan!
sumber : Soleh.net
Tiada ulasan:
Catat Ulasan