Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Ahad, 24 Mei 2009

Memunculkan kembali 'older post' dan 'newer post' untuk blogger...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kali ni ntah pasai apa gatai tangan nak buat tutorial...
Bila fikir2 balik....
Teringat la pulak soalan yang kawan aku, Aten Zone yang telah ditanya pada aku semasa musim peperiksaan akhir semester 2 yang lepas (kira hujung bulan April la senang...)

Jadi aku nak jawab la soalan dia tu...
Pertama sekali ak nak mintak maaf la kat kawan aku tu sebab lambat jumpa jawapan...
Sebab masa dia tanya tu... Blogger ngah buat apa tah...
Ok... dah2... sat lagi tak jadi tutorial aku...

Bagi sesiapa yang tak dak link 'newer' atau 'older' kat blog dia dan pakai layout Black Brown Art...
Bagi yang pakai layout lain tu leh la cuba2 ikut...
Kalau ada masalah... tanya kat komen tu...

Ok...
Mula2...
Macam biasa... ->{Layout}->{Edit HTML}...
Sebelum mula, backup dulu template tu [klik {Download Full Template} dulu ]...
Takut tak pasai2 jadi macam aku tadi...
Dah buat elok2 pastu gatai tangan pi ubah...
Abis kena buat len dari mula...
Kan susah... hehehe... beringat sebelum kena...

Pastu cari " blog-pager "
(kalau malas nak cari manual. Tekan [ctrl+F] jer pastu type jer keyword tu...)

Kodnya lebih kurang macam ni la...

#blog-pager-newer-link {    float: left;    display:none; } #blog-pager-older-link {    float: right;    display:none; } #blog-pager {    text-align: center;    display:none; }

Bila dah jumpa kod yang kat atas tu...
Tukar semua kod kat atas tu bagi jadi macam kat bawah...


#blog-pager-newer-link {    float: left; } #blog-pager-older-link {    float: right;    padding-right:5px; } #blog-pager {    text-align: center; }

Klik {Save Template} dan lihat hasilnya...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

3 ulasan:

  1. thank u ye..
    jasa anda amat dihargai..
    =)
    tapi aku tak sempat try ag..
    ada prob sedikit..
    hehe..

    -aten_zone-

    BalasPadam
  2. No problem...
    Take ur time...
    Hehehe...

    BalasPadam
  3. manma, xde perubahan pun..
    hurm..

    BalasPadam

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih