Social Icons

twitterfacebookgoogle plusmyspacerss feedemail

Isnin, 25 Mei 2009

Hanya beberapa langkah...

Dalam era globalisasi ini...
Pelbagai kemudahan telah muncul bagi membantu kehidupan manusia...
Kalau dulu...
Nak suarakan pendapat atau tak puas hati...
Buat banner, perhimpunan awam dan macam-macam lagi lah...
Nak tulis diari pun kena keluarkan wang beli buku, pen...
Kalau terlupa kat mana letak hilang semua benda yang kita tulis...
Tak pun terlepas kat tangan orang yang tak sepatutnya...
Tanpa kebenaran kita...
Kan susah tu...

Ok lah intro sikit-sikit...
Sebenarnya artikel kali ni nak tulis pasal cara-cara nak cipta blog...
Bagi sapa-sapa yang berminat untuk menceburkan diri dalam bidang blogging selain daripada guna blog kat Friendster atau MySpace...
Bolehlah ikut tutorial ni...
Tapi penulis harap tak ada la yang gunakan blog ni untuk benda-benda yang kurang baik..
(pandai-pandai la fikir sendiri, penulis bukan orang yang berpengetahuan dalam bidang baik atau tak baik ni)...

Ok...
Perkara pertama yang anda perlukan untuk mencipta blog adalah email
(sebaiknya gunakan email daripada Google untuk kemudahan masa hadapan)

Setelah anda telah mempunyai email masuk ke laman blog yang anda suka...
Contohnya Blogger, Wordpress, dan laman blog lain yang boleh didapati daripada carian kat Google...

Bagi yang pilih Blogger sebagai domain blog...
Anda akan diminta untuk mengisi beberapa butir-butir berkaitan blog anda seperti nama blog dan URL dan anda akan diminta untuk memilih template yang anda suka...

Pilih saja template yang disediakan walaupun tiada yang menambat hati...
Lepas ni boleh tukar dengan template lain yang memenuhi citarasa anda di laman seperti dibawah :

  1. Finalsense
  2. E-Blog Templates
  3. Pyzam

Untuk tukar template blog anda...
Klik pada {Layout}->{Edit HTML}...
Jangan lupa backup dulu layout anda dengan klik pada {Download Full Template}...
Cari layout yang memenuhi citarasa anda dan ikut langkah-langkah berdasarkan laman yang menyediakan layout tersebut samada salin kod atau muat turun kemudian muat naik ke blog anda...

Contohnya anda perlu klik pada {More Details} di Finalsense atau {Get The Code} di Pyzam. Kemudian salin kod yang dalam kotak yang disediakan ke kotak {Edit HTML} yang disediakan (pastikan anda padam semua kod didalam kotak terlebih dulu sebelum menyalin)...
Tetapi di E-Blog Templates anda perlu memuat turun dahulu template dan memuat naik ke blog anda...

Untuk mengubahsuai widget pada blog anda...
Klik pada {Layout}->{Page Elements}...
Di sini anda boleh menambah, membuang, atau mengubah keedudukan widget blog anda...
Untuk tambah widget seperti Shoutbox...
Daftar pada Shoutmix.com...
Klik {Add A Gadget} dan pilih {HTML/JavaScript}...
Salin kod yang diberikan ke dalam kotak yang disediakan dan klik {Save}...

Antara laman-laman yang menyediakan widget seperti Shoutmix.com adalah seperti di bawah :


  1. Amazing Counter
  2. Website Hit Counters
  3. Widgeo.net

Cukup lah setakat ini artikel kali ini...
Selamat mencuba bagi yang berminat ^-^ ...

Suka Artikel ini? :

Ikut MANMA Site di facebook :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 
Kembali ke Atas | Orang Sedang Membaca Disokong oleh | Dibina dan dikemaskini oleh "MANMA™ Site"
Kualiti terbaik menggunakan atau atau pada resolusi 1024x768 atau lebih